PUDING TEMBIKAI MERAH
Bahan-Bahan:
- 1 paket agar2 serbuk 10 gram
- 3 keping roti gardenia *
- 4 cawan air
- 3/4 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 biji telur
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- cincau dipotong kecil
- sedikit pewarna ijo/merah
- sedikit cincau (potong kiub kecil2)
Cara-Cara:
- Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
- Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis dan telur.Blend halus
- Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
- Ambil sedikit adunan dan warnakan ijo (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
- Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan ijo tadi. Biar keras sedikit
- Adunan selebihnya diwarnakan merah(yg dicamur dgn cincau dipotog kecil) curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi.Biar sejuk.Simpan ke dalam esbok
No comments:
Post a Comment